Tradycyjna wigilijna zupa śledziowa. Przepis Szefa Kuchni

19 grudnia 2018

Prezentujemy kartkę z przepiśnika Adriana Halusiaka – Szefa Kuchni restauracji Spichlerz w Zamku Topacz.

Tradycyjna zupa śledziowa

Składniki:

600 g śledzi a’la matias

przegotowana woda do zalania śledzi

3 szklanki mleka

1 średnia cebula

sól

pieprz

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

sok z ok. połowy cytryny

szczypta cukru

ziemniaki

mleko do gotowania ziemniaków

ząbek czosnku

Przygotowanie:

Śledzie zalewamy na noc wodą, aby pozbawić ich nadmiaru soli. Rano wodę odlewamy i zalewamy je mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin.

Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy w zgrabne kawałki i przekładamy do cebuli. Całość zalewamy mlekiem, w którym moczyły się śledzie i zaprawiamy śmietaną.

Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny według uznania.

Podczas gdy zupa się chłodzi, obieramy ziemniaki. Gotujemy je w mieszance wody i mleka w proporcjach 1:1, z dodatkiem czosnku w łupince i odrobiny soli.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ubijamy tłuczkiem. Podajemy z zupą śledziową.

 

Smacznego!