Noworoczne postaniowienia

7 stycznia 2019

Noworoczne postanowienia. Co zrobić, aby w rok zostać dobrym kucharzem?

Pasja do gotowania, kreowania nowych smaków, zestawiania faktur i zabawy kolorami to cechy wyróżniające kucharzy z powołania. Przygotowywanie wyjątkowych posiłków jest sztuką trudną, ale przynoszącą dużo satysfakcji. Daje także pole do popisu naszej wyobraźni, możliwość niemal artystycznego spojrzenia na tworzenie dań. Czy da się osiągnąć biegłość w tej sztuce w rok?

Holistyczne podejście

Co definiuje „dobrego” kucharza? Umiejętność stworzenia dzieła sztuki na talerzu (wszak jemy także oczami) i unikalne zestawienie egzotycznych produktów i smaków? Czy po prostu zdolność przygotowania pysznej potrawy, o której konsument będzie myślał jeszcze długo po posiłku? Wydaje się, że każdy z tych aspektów składa się na obraz profesjonalnego szefa kuchni.

Kamień węgielny

Warsztat i pasja stanowią bazę, fundament, na którym możemy budować swoją pozycję w świecie szefów kuchni. Warsztat to setki godzin spędzonych przy tak prozaicznych czynnościach jak krojenie cebuli (poznajemy techniki krojenia – zob. tap chopping, cross chopping czy rock chopping), filetowanie ryb, trybowanie mięsa oraz uczenie się podstawowych smaków i zasad ich łączenia. Mając w sobie wspomnianą pasję, będziemy w stanie w ciągu roku osiągnąć pewną biegłość w tych czynnościach.

Droga do perfekcji

Warto oglądać filmy tworzone przez wybitnych szefów kuchni, szukać inspiracji w książkach kucharskich, a przede wszystkim praktykować – bawić się jedzeniem, jednak na bazie przepisów podstawowych. Aby w przyszłości tworzyć nowe dania, „łamać” receptury, musimy mieć wiedzę na temat smaków i potraw. Warto również korzystać ze specjalistycznych kursów, podczas których pod okiem specjalistów nabierzemy wprawy w posługiwaniu się nożem, a także nauczymy się korzystać z nierzadko bardzo zaawansowanych sprzętów gastronomicznych. Znajomość przepisów na potrawy podstawowe, znane pod wszystkimi szerokościami geograficznymi (np. beszamel, sos holenderski, ciasta zarówno słodkie i wytrawne) jest podstawą. Znając je możemy zacząć eksperymentować, tworzyć autorskie przepisy. Ta sztuka wymaga jednak dużego doświadczenia i „spróbowania chleba z niejednego pieca”.

Bez wątpienia pasjonat gotowania jest w stanie w rok wypracować odpowiednie techniki oraz nabrać doświadczenia, które wystarczy, aby zostać dobrym kucharzem. Pierwszy rok stanowi zarazem pierwszy krok w stronę sztuki gastronomicznej, której granice określamy sami. Szef kuchni musi bowiem umieć przyrządzić wybitne, konkursowe danie z krewetek, liści kafiru i kokosa, ale równocześnie zaserwować klasyczny barszcz z uszkami bądź rosół.