Kasza – jak ją wykorzystać w codziennej diecie?

18 kwietnia 2019

Kasza to obok ziemniaków oraz ryżu najpopularniejsze źródło węglowodanów w naszej diecie. Występuje w dziesiątkach odmian, z których każda cechuje się unikalnymi właściwościami. Może stanowić dodatek do dania lub być jego podstawowym elementem. Choć niektórzy z nas uważają kaszę za produkt o zbyt wysokiej wartości kalorycznej, może być ona bardzo pomocna w gubieniu zbędnych kilogramów, dodając sił podczas treningów. Zapraszamy do zapoznania się z małym „kaszowym” vademecum.

Zanim pojawiły się ziemniaki

Bez wątpienia ziemniaki stanowią najpopularniejszy dodatek do obiadów. Ich wszechobecność, atrakcyjna cena oraz małe wymagania, jeśli chodzi o uprawę, sprawiły, że to warzywo niemal zmonopolizowało nasze stoły. Należy jednak pamiętać, że historia ziemniaków na naszym kontynencie jest stosunkowo krótka. Do Europy przywiózł je z Ameryki Krzysztof Kolumb. Co stanowiło zatem podstawowe źródło węglowodanów przed odkryciem Nowego Świata? Właśnie kasze (oraz warzywa strączkowe). Kasza jest produktem zbożowym, powstaje przez usunięcie łusek z ziaren oraz ich częściowe rozdrobnienie. Przez setki lat wypracowano wiele metod preparowania ziaren zbóż. Każda z odmian kasz cechuje się indywidualnym aromatem, smakiem, czy konsystencją. Od jej rodzaju zależy także zawartość poszczególnych składników odżywczych.

Smacznie i zdrowo

Niektóre rodzaje kasz możemy śmiało określić jako bardzo popularne ostatnio „superfood”. Są bowiem bogate w szereg składników odżywczych: witamin z grupy B, błonnika oraz białka. Która jest najzdrowsza, a która najbardziej fit? Niestety na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Każda z nich ma swoją określoną charakterystykę. Ogólnie można przyjąć, iż najzdrowsze kasze to te najmniej rozdrobnione i oczyszczone. Także od rodzaju zboża, z którego powstaje kasza zależy zawartość poszczególnych mikro i makro elementów. Najpopularniejszymi kaszami są:

Kasza gryczana (prażona i nieprażona) – charakteryzuje się dużą ilością aminokwasów i kwasu foliowego. Nie zawiera glutenu oraz nie zakwasza organizmu. Przygotowuje się ją z gryki.

Kasza bulgur, manna i kuskus – są lekkostrawne, jednak zawierają małą ilość błonnika i białka. Są produktami wysokokalorycznymi, w związku z tym stanowią doskonałe źródło energii przed wysiłkiem fizycznym. Przygotowuje się je z pszenicy durum.

Kasza jęczmienna i kasza pęczak – zawiera duża ilość błonnika, dzięki czemu działa korzystnie na układ trawienny oraz perystaltykę i sprawia, że po posiłku dłużej czujemy się syci. Zawartość niacyny obniża poziom złego cholesterolu. Przygotowuje się je z jęczmienia.

Kasza jaglana – jest niezwykle bogata w witaminy z grupy B – B1, B2 i B6. Znajdziemy w niej także dużo żelaza i miedzi. Podobnie jak kasza gryczana może być spożywana przez osoby nietolerujące glutenu. Przygotowuje się ją z prosa.

Tysiące zastosowań

Kasza jest dodatkiem uniwersalnym. Można ją przygotowywać na wiele różnorodnych sposobów. W zależności od regionu świata, łączy się ją z określonymi dodatkami. Na bliskim wschodzie bardzo dużą popularnością cieszy się tabbouleh – sałatka na bazie bulguru z dodatkiem świeżych warzyw, m.in. ogórka, papryki, cebuli oraz ziół – mięty i natki pietruszki. Cechuje się charakterystyczną dla kuchni arabskiej różnorodnością smaków. Może stanowić samodzielny posiłek lub być doskonałym dodatkiem np. do dań z grilla. W Polsce kasze wykorzystuje się do przygotowania zup (np. krupnik), różnego typu farszów, a także deserów – kasza manna na mleku, czy bożonarodzeniowe jagiełki lub kutia. Kaszę możemy przygotować zarówno w sposób wykwintny, jak i bardzo rustykalny (słynna gryczana ze skwarkami).

Choć szeroko rozumiana kasza jest produktem bardzo pospolitym, może stanowić składnik wyrafinowanego dania. Jeśli chcesz odkryć kaszę na nowo, zapraszamy do restauracji w Zamku Topacz.