Finał II edycji Spotkania z SelfCookingCenter. Kto zachwycił jurorów wegańskim arcydziełem?

29 października 2018

Tematem tegorocznej edycji został weganizm. Uważana powszechnie za restrykcyjną i kłopotliwą, kuchnia roślinna uwolniła kreatywność młodych kucharzy. Stworzyli osiem autorskich, w pełni wegańskich dań, które zgodnie z ideą konkursu eksponowały lokalne, regionalne składniki. Jury Techniczne, w którego składzie znaleźli się szefowie kuchni z całej Europy, zgodnie stwierdziło, że poziom zaserwowanych podczas konkursu dań przerósł ich oczekiwania. Jury Degustacyjne, które kosztowało potraw bez wiedzy o tym, kto jest ich autorem, potwierdziło te spostrzeżenia. „Noty były bardzo zbliżone. Jesteśmy bardzo mile zaskoczeni pomysłami i kreatywnością wszystkich uczestników. Przełamujemy granice rutynowej kuchni” – mówił Andreas Wierus, prezes Zamku Topacz. „To było prawdziwe święto kreatywności”, dodał Maciej Wroński z firmy Rational.

Ostra rywalizacja

Na wszystkich konkursowych stanowiskach królowały lokalne składniki, takie jak dynia, kalafior, seler i jarmuż. Zadaniem uczestników było zaprezentowanie ich w formie zachwycającej zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Na podium znalazły się trzy zespoły, które najlepiej „pokazały siebie na talerzu”. Trzecie miejsce zajęli Damian Starzonek i Adrian Dziewięcki z bliźniaczych restauracji Przystań&Marina we Wrocławiu. Ich Polenta z pieczonych warzyw wyniosła proste, pospolite składniki na prawdziwie wysoki, restauracyjny poziom. Na drugim miejscu znaleźli się Wiktor Wielgus i Karol Kaszlewicz z toruńskiego hotelu Nicolaus. Zainspirowani rodzimymi smakami stworzyli imponujące Assiette z dyni z toruńskim piernikiem. Zwycięzcami drugiej edycji konkursu został tandem z restauracji Babinicz w Szczawnie-Zdroju. Tomasz Czarnecki i Karol Czarnota postanowili uchwycić smaki najbardziej malowniczej pory roku w postaci dania o nazwie Vege jesień. Wśród składników znalazły się zioła i warzywa prosto z ogrodu. Niezwykle złożona kompozycja wymagała wykorzystania czasu do ostatniej minuty. Wysiłek się opłacił – zwycięzcy zabrali do domu 5 tysięcy złotych, nagrody rzeczowe oraz unikatową statuetkę. Przyjadą także na staż do Restauracji w Zamku Topacz, gdzie będą rozwijać swoje umiejętności pod okiem szefa kuchni Rafała Borysa.

Nadzieja w młodych

Nagroda w postaci szkolenia doskonale oddaje ideę konkursu. „Spotkania z SelfCookingCenter to przede wszystkim edukacja”, mówi ich pomysłodawca, Maciej Wroński. „Chcemy przełamywać stereotypy i docenić młodych kucharzy, którzy tak ciężko pracują na swój sukces, a często są pomijani” – dodaje. Jego zdanie podziela Andreas Wierus z Zamku Topacz. „Sami edukujemy swoich kucharzy, wysyłamy ich na staże, wspieramy ich rozwój. Dzięki temu konkursowi mamy okazję podzielić się wiedzą z młodym pokoleniem”. O potrzebie udzielania wsparcia młodym kucharzom mówił także Alexander Jelitto – specjalista z firmy Rational. „Niezwykle miło było patrzeć na młodych ludzi pracujących z taką pasją. Widać było, z jakim szacunkiem podchodzą do warzyw, które często na talerzu są w roli drugoplanowej. Musimy wspierać młodych, kreatywnych kucharzy – bez nich przyszłość będzie bardzo nudna!”, żartował Jelitto.

Zielona przyszłość

Ale to nie koniec edukacji. Zwycięski zespół oraz restauracja Babinicz, którą reprezentują, otrzyma także nagrodę dodatkową – szkolenie z kuchni roślinnej w wykonaniu ekspertki w tym temacie, Katarzyny Gubały. „Restauracja to nie tylko szef kuchni. Jeśli chcemy zachwycić klienta weganina, szkolenie musi objąć także obsługę, cukiernika, baristów. Dzięki temu osoba będąca na roślinnej diecie – czy na stałe, czy tymczasowo – poczuje się dobrze zrozumiana”, mówi  Katarzyna Gubała. „Twórzmy razem nową, wegańską kulturę restauracyjną”, podsumował Andreas Wierus.

W obliczu sukcesu tegorocznej edycji konkursu, łatwo zrozumieć pytania o przyszłoroczne Spotkanie z SelfCookingCenter. „Chcemy przełamywać schematy, poruszać trudne tematy. Wciąż myślimy nad motywem kolejnej edycji – niewykluczone, że w jakiś sposób podejmiemy się tematu food waste, czyli marnowania żywności”, zdradza Wroński.

Więcej informacji na temat konkursu oraz pełny regulamin można znaleźć na stronie www.sscc.info